nuffnang

yang baik semuanya datang daripada ALLAH

tak semua pe yang kita mahukan kita akan dapat jadi berusahalah untuk mendapatkan pe yang kita inginkan dan kemudian barulah berserah kepadaNYA...^^
hari-hari ingat ALLAH,
INSYAALLAH...
Segala pe yang dilakukan akan diberkati...^^,

Tuesday, 25 December 2012

IANYA BUKAN SEKADAR KATA-KATA

Assalammualaikum...
hola...sihat ke??? hari nie hari apa??? hari selasa la kan and PUBLIC HOLIDAY.... yahoooo sebab KRISMAS daa.... dan korang tahu tak sebenarnya kita tak boleh ucap selamat dekat apa juga perayaan yang bukan ISLAM... kalau korang tak tahu jom kita kongsi cerita dekat bawah nie....


a) Selamat Hari Raya Aidilfitri = Selamat merayakan hari besar kembalinya jiwa kepada kesucian 

b) Selamat Hari Raya Natal = Selamat merayakan hari besar atas kelahiran Isa Al Masih sebagai anak tuhan 

Scene : Ketika musim natal seorang lelaki Muslim & lelaki Kristian bertemu.

Ali : Apa khabar ?

David : Baik, kau tidak mengucapkan selamat natal padaku?

Ali : Tidak, agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu... tapi untuk mengucapkan natal, agama saya melarangnya...

David : Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yang lain, mengucapkan padaku?

Ali : Mungkin mereka belum mengetahuinya... Oh ya David, kau bisa mengucapkan dua kalimah syahadah ?

David : Oh tentu tidak, saya tidak boleh mengucapkannya... Itu akan menganggu sekali kepercayaan saya...

Ali : Kenapa? Bukankah hanya kata-kata ?

David : Sekarang, saya mengerti...

[ P/s : Harus hebat menjaga aqidah ]


daaa renung-renungkan dan selamat beramal...hehehehe WASSALAM

Saturday, 22 December 2012

Masih ingat andaian kiamat 2012 ???

Assalammualaikum...

hai...heart chart.. today i just want to share what i get from FB ...huhu(speaking la pulak kan minah nie... so what??? hahaha)

Korang Masih ingat andaian kiamat 2012 yang di GEMBAR-GEMBURKAN YAHUDI tu...???
Tahun ni kan???

korang percaya ke??? kalau percaya maknanya korang DAH MENYIMPANG tuuu... MENGUCAP CEPAT3!!!
JANGAN percaya lagi !!!!!
Sebab Kiamat menurut Agama Islam Adalah seperti berikut...

-->>  Kemunculan Imam Mahdi

-->>  Kemunculan Dajjal

-->>  Turunnya Nabi Isa (AS)

-->>  Kemunculan Yakjuj Dan Makjuj (dajal)

-->>  Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- ->> Pintu pengampunan akan ditutup

- ->> Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya

-->>  Kabus selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shj mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya

-->>  Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan,

-->>  Pemusnahan Kabah,

-->>  Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap,

-->>  Sangkakala akan ditiup pertama kalinya binatang2 & org2 kafir yang tersisa akan mati, semua gunung & bangunan akan runtuh

-->>  Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah & bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka.. Dan Matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya pada hari penghakiman kelak."
*Siapa yang baca , tolong copy & paste* daa WASSALAM... sharing is caring right...^^,

Friday, 21 December 2012

sharing is caring


Assalammualaikum...

hai... heart chart... macam mana dengan hari nie okey ke??? hope hari nie lebih baik dari semalam k...^^, apa kata kalau nak lebih berkat dengan apa yang kita lakukan dengan amalan kat bawah nie...



selain dari tu jugak kita nak keluar rumah bacalah doa keluar rumah,3 "qul" & ayat kursi In Sha Allah apa yang korang lakukan akan diberkati 1 hari tu dan semuanya berjalan dgn lancar... kalau hati kita gelisah atau pe2 jela kita selawat ke atas NABI S.A.W... dan tak lupa jugak SOLAT la kerana ALLAH sentiasa ada bersama kita... jangan ingat bila kita susah tapi ingatlah juga bila kita dalam keadaan selesa... kerana TUHAN yang menentukan kehidupan kita... kita sebagai hamba perlu berusaha dan bertawakal dan biarlah TUHAN yang menentukan segalanya... begitu juga dengan jodoh... setiap ADAM telah diciptakan seorang HAWA untuknya... jadi jangan risau jika kita tidak dimiliki lagi... jangan CEMBURU dengan apa yang ada disekeliling kita... TUHAN tahu apa yang terbaik untuk hambanya... dan aku pernah terbaca jika kita betul sayangkan seseorang itu maka BERDOA la... TUHAN itu maha ADIL, MENDENGAR & DIA la segala-galanya... dan yang paling PENTING jadilah diri sendiri tak perlu tiru gaya orang lain... kita ada KELEBIHAN & KELEMAHAN masing-masing jadi jangan takut dengan setiap apa yang orang kata... mulut orang kita tak boleh tutup lainlah kalau mulut TEMPAYAN...huhu okey la... daaa WASSALAM...

berdoalah...^^,


Thursday, 20 December 2012

kejutan & naluriku...

Assalammualaikum...

hola.. yuhuuu sihat ke??? hehe Alhamdulillah aku berkesempatan lagi untuk menjengah heart chart aku nie... huhu dalam minggu nie aku sibuk sikit al maklumlah EXAM la katakan... so nak kene study kalau tak kene marah nanti... hehehe so last PAPERRRRR aku 19/12/2012..dan tarikh itu jugaklah aku tak kan lupakan sebab ULANG TAHUN PERKAHWINAN mama dan abah aku... huhu semoga hubungan mereka BERKEKALAN hingga ke akhir hayat... AMEENNN... so tarikh tu jugak merupakan besday fara kawan kita orang tapi dia da last paper jugak cuma yang bezanya aku belah pagi dan dia belah petang...

kalaulah paper kita org habis sama kan best tak dela aku kena PRANK sorang-sorang...hehehe just joke...

nie la besday gurl fara...^^,

okeyla so bila dah last paperrr nie mesti la macam-macam plan kan??? huhu nak lepak la pergi sana la pergi sini la jadi dorang nie nak pergi art muzium... so aku pun follow jela untuk kali ke-2... hehehe best siot tapi lagi best kalau muzium tu besar...huhu so habis je paperr balik rumah  tukar baju dan dalam pukul 2.30 ptg pergi sana... nak dijadikan cerita sampai je dekat sana boleh pulak dorang ajak main dulu... hurmmm aku macam dah pelik dah dekat situ tapi layan jela kan sebab dah habis paper... hahaha 

main punya main tiba-tiba aku kena tutup mata dan dia orang nyanyi lagu "nenek2 si bongkok tiga...bla,bla,bla... lepas tu.... HAPPY BESDAY to YOU... hah??? terpinga-pinga aku... tengok-tengok depan aku ada kek...taraaaaaa


habis tudung den...huhuhu

 lepas dorang uat macam tu kat aku lepas tu pergi la art muzium tu.. aku la photographer (nak mention gak kan kat situ...hahaha ) lepas tu balik pulak aku ingat nak terus la pergi pasar malam tapi... SESUATU TELAH TERJADI... jeng, jeng, jeng

cantik kan muka ku??? hahaha

dari gambar dekat atas nie mesti korang dah tahu kan??? so tak payah la aku nak berceloteh panjang lagi.. moh la kita tengok gambar di sepanjang acara pada hari aku last paperrrr berlangsung...hehehe

nie la dalang-dalangnya..huhu thanx guys... luv u...


sebelum, semasa dan selepas kejadian...

nie la tempat kejadian..huhu I-CITY

our moment together...

candid moments...luv it...

ada gaya james bond tak aku??? hahaha perasan betol kan??

nie dekat I-CITY...
pandai kan dorang balance kan diri...hehehhe
cermin apakah ini???



sesi suap menyuap...nyum3..

takutnyaaaaa.... :P

ketepungan! hahaha

jadi model sat...hahaha

okey la.. last sekali sebelum aku habiskan entry kali nie... aku nak ucapkan TERIMA  KASIH TAK TERHINGGA dekat KAWAN-KAWAN aku yang meraikan hari lahirku... dengar cerita korang dah plan lama kan??? tak pe tunggu giliran korang pulak...hahahhaa (gelak jahat sikit...) aku rasa mungkin ini 1st and the last besday yang happening dgn kawan-kawan sambut besday... lepas nie dah takde kan semua nak GRADUATE dah... huaaaa sedih la plak bila ingat pasal graddd nie... takpe2 jika izziNNYA kita akan TOGETHER3 lagi kan??? huhu okeyla sekali lagi SYUKRAN, THANK YOU, TERIMA KASIH dekat SCHA, LINDA, LIZA, AINA, LIA, SHIRA & WANI yang berjaya PRANK kan aku hari tu.. aku akan sentiasa ingat kenangan tu... i will miss that moments... dan tak lupa jugak kepada semua yang wish aku masa besday mahupun lepas besday aku hargai sangat2 dan thanx jugak sebab bagi hadiah kat aku... hanya ALLAH sahaja yang mampu membalas jasa korang... daaa WASSALAM...^^,

Monday, 17 December 2012

wedding time...



Assalammualaikum...

hola... bila hujung tahun je atau musim CUTI SEKOLAH mesti banyak KAD JEMPUTAN yang akan melayang kan??? hehehe dalam aku tengah FINAL EXAM nie sempat lagi la kan duk g kenduri kahwin nie... orang dah jemput kita HARUS pergi kalau tak BERDOSA... huhu 

so aku dan kawan-kawan pun menghadiri laa semua jemputan tersebut (semua la sgt kan walhal 2 kenduri je pun...hehehehe ) banyak jugak gambar yang aku ambil... dan bila mood RAJIN aku dtg pe lg EDIT la... huhu tapi aku tak sehebat orang yang betul-betul MAHIR dalam bidang nie... (T___T) hope so 1 hari nanti aku pun boleh berjaya macam PHOTOGRAPY yang lain...hehehe IN SHA ALLAH kan??? huhu 

 okey la 1st wedding yang kita orang pergi adalah kat KL... kawan abg kita orang yg kahwin pada 15/12/2012... nikahnya aku tak ingat pulak bila tapi yang kita org pergi nie pihak lelaki punya majlis la... huhu lepas tu keesokan harinya pula dekat SHAH ALAM je... huhu yang nie kawan kita orang punya sedara kahwin....huhu dan kalu tak silap aku BLOGGER MARIA ELENA pun dah kawin... congrate sis...^^, so kepada yang baru melangsungkan perkahwinan saya ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU & SEMOGA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT...AMIN...^^,

linda, liza, aina, fara & kak fatin...

ombak sikit...hehehe

linda...

purple..

part nie mmg tak boleh lupa...hahahhaa


izyan & suhail...


random...^^,





scha kozue...

dah habis EXAM nak uat pe yea???? huhu

only me...hehehe





okey la kalau korang nak tengok PICTURE selebihnya maria elena korang boleh tengok dekat link nie...http://www.facebook.com/MariaElenaZarul... daa WASSALAM...

Saturday, 15 December 2012

‎15 Diet Cara Rasulullah SAW


1. Rasulullah memulakan makan dengan menyebut 'bismillah'

2. Baca doa sebelum makan


3. Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang)


4. Makan garam secubit sebelum makan



5. Mula makan dari tepi (pinggir)



6. Ambil makanan yang berhampiran.



7. Gunakan tiga jari.



8. Kunyah makanan banyak kali



9. Larangan mencela makanan dan sunat memuji makanan



10. Makruh bersandar ketika makan



11. Kutip makanan yang terjatuh.



12. Jilat jari setelah selesai



13. Membaca doa selepas makan



14. Meramaikan orang untuk makan bersama



15. Galakan bercakap

Wednesday, 12 December 2012

finally 100!

Assalamualaikum...

hola...hari nie tarikh yang ditunggu-tunggu kebanyakkan orang bukan??? ada yang melangsungkan pertunangan dan juga pernikahan... dan tak lupa juga kepada yang menyambut hari lahir pada tarikh 12122012 nie... sape yang dapat BABY tarikh nie lagi best kan2??? huhu dan hari nie jugak aku dapat update ENTRY yg ke- 100 kat blog yg tersyg nie....<3<3<3

Hari nie jugak aku baru dapat tahu yg tarikh lahir aku sama dgn sepupu aku.. kak mona BESDAY kita sama la...hehehhe selamat hari jadi kak Mona... semoga kak mona gembira disamping keluarga yg tersayang...^^, tak lupa jugak kawan aku yg KONGSI tarikh sama dgn aku... Ricky heppy besday to u hope u always success in wat ever u do k....^^,


ricky kembar besdayku...hehehhe

nie la kak mona....^^,

tiada hadiah yg paling berharga dari nie yunk... thanx a lot 4 daa video...



edit by notakecil saya cik eija...huhu thanx yea...^^,


thanx teman saya...hehehe ^^,


dah nama pun BESDAY kan ??? so pe lagi CALL FREE la...weeee~~ bestnya thanx to line2 yg saya guna...huhu thanx jugak kepada kawan-kawan yg wish besday saya....(tiba-tiba jadi skema pulak kan saya2 pulak....hehehhe) hope exam kita semua kita bejaya dgn cemerlang k.... In Shaa Allah... okey la wish me & frenz luck 4 final exam okey... dan tak lupa jugak kita doakan keselamatan semua yang berada di GAZA okey... daaa WASSALAM...

Sunday, 9 December 2012

Noktah – Hazama



Telahku lalui
Telahku lukai
Dibuai mimpi-mimpi
Mengasyikkan imarahku
Semua yang sempurna
Hanyalah dimata
Tangisanmu berbisik
Ku sendiri
Izinkan diriku
Lenyapkan segala
Namun ku tak terdaya
Melupakan segalanya
Kini ku sendiri
Hilang segala cinta
Sebuah realiti
Bernokhtah di sini

Semua yang sempurna
Hanyalah dimata
Dibuai mimpi-mimpi
Mengasyikkan imarahku
Izinkan diriku
Lenyapkan segala
Namun ku tak terdaya
Melupakan segalanya
Kini ku sendiri
Hilang segala cinta
Sebuah realiti
Bernokhtah di sini


Friday, 7 December 2012

Misi Solidariti Gaza 2012



Assalammualaikum...

hai...hari nie aku bangun awal gak! (motif kan nak mention AWAL kat situ????hahahaha bak kata pakcik bas ada aku kisah....hehehehe ) bangun je terus siap-siap SEBAB nak BALIK RUMAH.... hoyeeeeee huhuhu dah lama tak balik rumah tapi sebelum balik sempat jugak menjengah kat MUKA BUKU...hehehe bila dah menjengah tu macam-macam cerita la kita akan nampak yea dok??? huhu salah satunya macam TAJUK ENTRY aku nie la...

Kalau aku nie diberi peluang macam mereka memang aku nak pergi ke sana jugak tapi tak ada rezeki lagi jadi hanya mampu menghulurkan bantuan dari segi DOA & SUMBANGAN je... okey la untuk yang tak tahu lagi... kebanyakkan artis kita telah pergi ke GAZA... ALHAMDULILLAH mereka selamat tiba di sana... kita doakan mereka selamat pergi dan kembali ke MALAYSIA semula... In shaa ALLAH...

antara artis lelaki yang telah tiba di GAZA...

nie pulak antara artis wanita yang baru sampai di GAZA...


kat bawah nie pulak antara gambar-gambar yang aku dapat dari FB AFDLIN SHAUKI & HELIZA HELMI...

Koleksi bom bom israel





mereka semua menyokongnya...


okeylah gambar-gambar nie aku dapat dari FB dorg korang pun leh tengok lebih detail kat link nie....https://www.facebook.com/afdlinshauki & http://www.facebook.com/helizahelmi
doakan keselamatan mereka semua di GAZA...okey! daaa WASSALAM...^^,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...